Skip navigation

3.4 A hűtendő áru átvételi-átadási módja

Tanulási útmutató

Cél: A lecke célja, hogy ön megismerje a hűtendő áruk közúti szállítására vonatkozó szabályokat, átvételi-átadási módjukat. 

Követelmény: Ön akkor sajátította el megfelelően a tananyagot, ha képes a hűtést igénylő árukat szabályosan átvenni és a megrendelőnek átadni, miközben önállóan és felelősségteljesen végzi a hűtendő áruk közúti szállítását. 

Javasolt tanulási idő
A tananyag elsajátításához körülbelül 3 × 45 percre lesz szüksége.

Kulcsfogalmak

  • Hűtőlánc
  • Hűtőlap
  • Maghőmérséklet
  • Hőmérsékleti viszonyok

A hűtött áru átvétele és átadása alatt sem szakadhat meg a hűtés folyamata, a hűtési lánc, ami valójában a fogyasztásig tart. Ideális a folyamat, ha a hűtött áru átvétele-átadása és rakodása hűtött térben történik.


Hűtőlánc

A megfelelő hőmérséklet biztosítása a termék előállításától a felhasználásáig. A hűtőlánc második láncszeme a hűtött, fagyasztott termékek szállítása.
 

Az áru átvétele

A hűtést igénylő, fogyasztói csomagolás nélküli élelmiszerek esetén a különböző jellegű áruk nem szállíthatók együtt. Valamennyi termékcsoportot áruátvétel szempontjából is el kell különíteni egymástól. 

Még a berakodás – ugyanúgy, mint a kirakodás – megkezdése előtt ellenőrizni kell a szállítójármű higiéniáját és hőmérsékletét a hűtőlánc biztosítása érdekében. 

A hűtést igénylő, fogyasztói csomagolással rendelkező élelmiszerek esetén az iparilag fogyasztói csomagolással ellátott áru értendő. Az áruátvétel hőmérsékletére vonatkozó szabályok ugyanazok, mint a csomagolatlan termékeknél. 

A romlandó élelmiszerek minőségének hatékony megóvása érdekében a hűtőszállítást is hasonlóan gondos feltételek között kell megoldani, csakúgy, mint a tárolását. 

A belföldi szállításokon túl az európai fuvarozási gyakorlatban a hűtött áru szállítási ideje 1–5 nap. Európában a hőmérsékletfüggő szállítás ma elsősorban közúton zajlik. 

A mozgásban lévő járműben az optimális tárolási feltételeket nem lehet biztosítani ugyanúgy, mint a helyhez kötött tárolóberendezésekben. A szállítóeszközök rakterében az optimálistól valamivel eltérő feltételek (hőmérséklet, páratartalom) vannak. 

A kitárolás és a berakodás alatt az áru védelmére fedett rámpákat, dokkokat alakítottak ki. A tárolót a szállítóeszközzel mozgatható, összehajtogatható falú, alagútszerű folyosóval kötik össze, vagy rakodáskor a szállítóeszköz közvetlenül a tároló ajtajához áll. 

Berakodás előtt a járművezetőnek ellenőriznie kell a jármű hasznos terének levegő-hőmérsékletét, amelynek egyeznie kell a szállítandó termék hőmérsékletével. Az előbbi azért fontos, mivel a jármű hűtőberendezése a felmelegedett, optimálistól eltérő hőfokú áru újrahűtésére nem képes. 

Az árut a raktérben úgy kell elhelyezni, hogy biztosítva legyen a megfelelő légáramlás.
 

Hűtőlap

A hűtőjárművekre rendszeresített okmány a hűtőlap, amely hasonló funkciót tölt be, mint a menetlevél.

A hűtőlapon berakáskor feljegyzésre kerül a hűtőtér hőmérséklete és az áru maghőmérséklete. Ezután a thermoscript alapján a hűtőtér hőmérsékletének rögzítése következik. Végül kirakáskor a hűtőtér-, illetőleg a maghőmérséklet feljegyezése az befejező művelet.

A hűtőlap az előhűtéstől a kiszolgáltatásig minden olyan adatot tartalmaz, amely szükséges a hűtéssel járó fuvardíj meghatározásához. A fuvarozó a hűtőlapon az átvevővel ismerteti el a rögzített adatokat, így válik az okmány a teljesítmény számlázásának alapjául.
 

Maghőmérséklet-mérés

A maghőmérséklet megállapítása speciális hőmérővel történik, amellyel az áru belső hőmérsékletét lehet megállapítani a hűtött áru be- és a kirakásakor.
 

Hőmérsékleti viszonyok a fagyasztott és mélyhűtött élelmiszerek szállításánál

A berakás, a szállítás és a kirakás ideje alatt a legmagasabb hőmérséklet a rakomány egyetlen pontján sem haladhatja meg az egyes termékekre vonatkozóan megadott értékeket. 

Azonban előfordulhat olyan, a hűtőgépet kiszolgáló technikai művelet, mint például a hűtőgépes szállítóeszköz párologtató készülékének leolvasztása. Ekkor rövid időre a rakomány egy részének hőmérséklete megemelkedik. Egyes élelmiszerekre vonatkoztatva a megadott hőmérséklet-emelkedés legfeljebb 3 °C lehet.

Fontos!

Amire különösen oda kell figyelni átadás-átvételnél:

  • Meg kell győződni arról, hogy a szállítmány és annak csomagolása eredeti, sérülés- és szennyeződésmentes, valamint hogy nincsenek-e csorgásra, csepegésre, elszíneződésre vagy rendellenes szagra utaló jelek.
  • Megfelelően zárnak-e a vákuumcsomagolt vagy védőgázzal ellátott termékek?
  • A nem védőgázas termékek csomagolása nincs-e felpuffadva?
  • Különösen oda kell figyelni az elszíneződésekre!